Nejvíce známé jsou hojivé účinky medu na kůži, a proto je med často součástí kosmetických hydratačních a výživných krémů. Med však má vynikající účinky i při aplikaci přímo do rány při různých odřeninách či dokonce popáleninách. Med aplikovaný přímo na rohovku v zánětu urychlí její uzdravení. Často se dává med do spojitosti s diabetes. Jakkoliv je zřejmé, že med je nevhodný pro diabetiky, je rozhodně menším zlem, než potraviny slazené obyčejným rafinovaným cukrem. Bylo zjištěno, že hladina inzulinu byla nižší při příjmu určitého množství energie z medu, než při příjmu jiných potravin se stejným množstvím energie, ale krevní cukr byl naopak vyšší. U zdravých jedinců však při konzumaci medu byl dokázán nižší obsah cukrů v krvi, než při konzumaci obyčejného cukru.
Dnešní věda však doporučuje med spíše jako potravinu než lék. Lékaři totiž tvrdí, že celá řada účinků medu výše popsaných může být výsledkem zlepšené výživy. Med je totiž zdrojem okamžité rychle a lehce doplnitelné energie, jejíž dodání je předpokladem úspěšné léčby (například při jaterních problémech, při ozařování ap.). Dále je třeba zcela odmítnout i tvrzení, že med způsobuje zubní kaz. Zubní kaz je problémem spíše sladkostí z řepného cukru. Med naopak obsahuje celou řadu látek, které vzniku zubního kazu brání. Med také na rozdíl od řepného cukru obsahuje navíc dosti vápníku a fosforu, jež jsou zapotřebí při metabolizmu sacharosy, takže organizmus nemusí tyto prvky brát například ze zubní skloviny.
Zdroj: Táborský deník 8.5.2011