Med je nejznámějším a nejdůležitějším včelím produktem. Zelené rostliny přetvářejí energii slunce, vodu a oxid uhličitý na cukr, který formou nektaru nabízejí rostliny včelám. Ty pak pomocí svých trávicích enzymů změní tuto sladinu v hustý, vonící a energeticky bohatý med. Med se skládá téměř z 80 % z cukrů: cukr hroznový – glukóza a cukr ovocný – fruktóza. Dále obsahuje malé množství sacharózy, 17 až 20% vody, organické kyseliny, bílkoviny a enzymy, minerální látky a stopové prvky. Med je možné použít nejen jako sladicí prostředek, ale třeba i jako regenerační emulzi k masážním a kosmetický účelům, nebo jako základ pro výrobu medoviny. V minulosti se používal i ve vojenství, k balzamování nebo jako penetrační prostředek. V antice byl dokonce prohlášen za posvátný . Jako symbol ho použil v prvním popisu naší země i praotec Čech.